Update van de richtlijn voor toetsing van meetgegevens aan grenswaarden

regulationOp initiatief van enkele arbeidshygiënisten van de Engelse en Nederlandse Arbeidshygienistenverenigingen  (BOHS en NVvA) wordt momenteel hard gewerkt aan een update van de Europese  richtlijn  voor het toetsen van meetgegevens aan grenswaarden uit 1995 (NEN 689).

Dat is hard nodig. De richtlijn uit 1995 maakt geen duidelijk onderscheid tussen ‘Group exceedance’ (aantal dagen dat in een groep werknemers met vergelijkbare blootstelling de norm wordt overschreden) en zogenaamde ‘Overexposure’ (de gemiddelde blootstelling van een chronisch werkende toxische stof ten opzichte van de norm).  Ook het aspect van tussen- en binnenpersoonsspreiding  (‘Individual exceedance’) is onderbelicht. Ook biedt de richtlijn geen duidelijke handvatten voor meetresultaten die onder de detectiegrens liggen.   

De bijdrage van Caesar Consult is er op gericht om te komen tot een richtlijn die goed bruikbaar is in de dagelijkse arbeidshygiënische praktijk.  Daarnaast moet de nieuwe richtlijn reëel zijn in de zin dat het bedrijven niet onnodig op hoge meetkosten jaagt, maar uiteraard binnen de grenzen van wat statistisch verantwoord is. De BOHS-NVvA richtlijn voor toetsing van meetgegevens aan grenswaarden zal waarschijnlijk dit najaar beschikbaar komen. (JvR)

Voortaan onze nieuwsbrief ontvangen?  nieuwsbrief_ontvangen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *