Nieuwe ronde REACH trainingen en REACH Exchange Bootcamp gestart

DOOR DE EUROPESE REACH REGELGEVING WORDEN DE VOORSCHRIFTEN VOOR VEILIG GEBRUIK VAN CHEMISCHE STOFFEN STRENGER, via het NIEUWE VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD (EXTENDED SAFETY DATA SHEET). NA ONTVANGST BEGINT DE KLOK TE TIKKEN: IN 12 MAANDEN MOET JE VOLDOEN AAN DE VERNIEUWDE WERKVOORSCHRIFTEN. INSPECTIE SZW, dat erop toeziet DAT DEZE VOORSCHRIFTEN WORDEN NAGELEEFD, KNIJPT VOORALSNOG EEN OOGJE TOE, MAAR daar komt SNEL VERANDERing in.

 

Wat moet uw bedrijf doen bij ontvangst van zo’n extended Safety Data Sheet?
Veruit de meeste bedrijven hebben de verwerking van veiligheidsinformatiebladen al ‘ingebakken’ in hun bedrijfsproces. Deze procedure voor verwerking moet ge-upgrade worden. Wij adviseren om te zorgen voor een centrale ontvangst en opslag van de (ext-)SDS-en. Ook blijkt dat het introduceren van een SDS-index handig is om de 12 maanden periode goed te monitoren. En dat een verbeterde kwaliteitscheck van inkomende (ext-)SDS-en een hoop gedoe kan voorkomen.esds

Zodra de administratieve verwerking en kwaliteitcheck van de inkomende ext-SDS-en in uw bedrijf op orde is kan begonnen worden met de zogenaamde ‘use compliance checks’. In feite controleert u daarmee of er in uw bedrijf gewerkt wordt volgens de instructies van uw leverancier. Als dat niet zo is heeft u twee opties: u kunt de werkwijze in uw bedrijf aanpassen of u kunt aantonen dat de manier van werken in uw bedrijf ook veilig is (door middel van scaling’ en/of meetgegevens). Hoe dan ook is het zaak dat u de bevindingen van de ‘use compliance checks’ documenteert in verband met mogelijke inspecties.

Als u zelf producten formuleert of stoffen mengt wordt van u verwacht dat u de veilig-werk-instructies van de grondstoffen verwerkt in het veiligheidsinformatieblad van uw product of mengsel, het zogenaamde mixture-SDS. Dat blijkt een uitdagende klus te zijn, zeker voor producten met een complexe samenstelling. Momenteel werken we samen met Jongerius Consult hard aan een praktische, verdedigbare en automatiseerbare oplossing voor een Europese brancheorganisatie.

Ga niet het wiel opnieuw uitvinden: schrijf je in voor onze REACH trainingen!
Een standaard oplossing voor de verwerking van de inkomende nieuwe ext-SDS-en is beschikbaar en inmiddels uitgebreid getest bij tientallen bedrijven in Nederland en daarbuiten. Deze standaardoplossing is de afgelopen jaren door Caesar Consult samen met Jongerius Consult ontwikkeld en verwerkt in een tweetal succesvolle trainingen, die zeer binnenkort opnieuw worden gegeven:

Practical & ready to use (e)SDS Assessment solution on site – 18 juni 2013
Exposure Scenario Compliance Check – 19 juni 2013

Onze aanpak en ervaringen met het ontwikkelen van mixture-SDS delen we graag met u in onze mixture training:

Exposure Scenario Processing for Mixtures – 17 september 2013

Meer informatie, inclusief ervaringen en evaluaties van eerdere deelnemers van ons REACH Compliance Training Program vindt u op onze website.

Bedrijven die lid zijn van VNCI, VHCP, NRK or NOGEPA krijgen 50% korting mits zij voor 1 juni aanstaande inschrijven.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kom naar onze REACH Exchange Bootcamp
Bedrijven die bij ons een REACH training hebben gevolgd worden uitgenodigd voor onze Reach Exchange Bootcamp©.  Op deze bijeenkomsten worden ervaringen uitgewisseld, problemen besproken en gezamenlijke oplossingen gezocht. De eerste Reach Exchange Bootcamp in februari was een groot succes. De eerstvolgende REACH Exchange Bootcamp zal in het najaar van 2013 worden georganiseerd.