Gebruikersevaluatie Lasrook Assistent nu verschenen

11 Jan 2012

Sinds het verschijnen van de Lasrook Assistent, een eenvoudig gratis instrument om blootstelling aan lasrook in te kunnen schatten, is deze door ruim 350 arbo-professionals en andere geinteresseerden gedownload.

Een recent gepubliceerde gebruikersevaluatie van de Lasrook Assistent onder circa 150 gebruikers laat zien dat het instrument goede voorspellingen geeft van de concentratie lasrook in de werkatmosfeer (96% onder of binnen het geschatte betrouwbaarheidsinterval). Daarnaast wordt de tool goed beoordeeld, met gemiddeld een 7.3 als eindcijfer.Ondanks het feit dat de Lasrook Assistent een betrouwbare tool lijkt voor het bepalen van blootstelling aan lasrook in de werkatmosfeer, moet de gebruiker zich wel realiseren dat sinds de ontwikkeling van het instrument de grenswaarde voor lasrook is verlaagd tot 1,0 mg/m3 (8-u TGG). Dit doet niets af aan de kwaliteit van de Lasrook Assistent, maar vraagt (zoals altijd bij tools) om gebruik met verstand!

Inmiddels kunnen arboprofessionals eveneens gebruik maken van de Verbetercheck Lasrook, die is geupdate in 2009. Deze tool, die mede is ontwikkeld door Daan Huizer (Caesar Consult), wordt momenteel ingezet door de Sociale Partners in de Metaal via het ‘5x Beter’ initiatief.

Lees hier de gebruikersevaluatie van de Lasrook Assistent (Tijdschrift voor Toegepaste Arbowetenschap 2011-4).

Een gratis versie van de Lasrook Assistent is aan te vragen via de website van het IRAS. De Verbetercheck Lasrook is beschikbaar via de website van ‘5x Beter’.

TIP: Neem ook eens een kijkje in onze tools sectie, voor een grote selectie aan tools die niet mogen ontbreken in de gereedschapskist van een arbo-professional!

Comments are closed.