Caesar Consult Nieuwsbrief 2014-1

12 Jun 2014

Maatschappelijk verantwoord

De cijfers liegen er niet om: in Nederland is het aantal sterfgevallen ten gevolge van slechte arbeidsomstandigheden drie keer zo groot als het aantal verkeersdoden. Hierbij gaat het maar liefst in 97% van de gevallen om beroepsgebonden aandoeningen. Slechts 3% betreft een bedrijfsongeval. Op basis van deze dramatische statistieken had wat ons betreft de vlag op de jaarlijkse Workers Memorial Day van 28 april jl. ook in Nederland halfstok moeten hangen.

Het zijn cijfers die de landelijke media nauwelijks halen, laat staan de publieke discussie. Bij beleidsmakers dringt het besef dat er wat moet gebeuren gelukkig wel door. Initiatieven zoals het 4-stappen traject’ van Inspectie SZW en de Europese REACH-wetgeving zijn bedoeld om het veilig werken met gevaarlijke stoffen in bedrijven te bevorderen. Arbo-professionals en koploperbedrijven hoeven evenmin overtuigd te worden van de relevantie van het verder beperken van gezondheidsrisico’s in de werkomgeving. Maar zolang de gemiddelde Nederlander een arbeidshygiënist associeert met een zwabber en poetsdoek, is er nog genoeg werk aan de winkel.

Beste collega arbo-professionals, ga door met waar u goed in bent en laat zien hoe relevant uw vak is! Om de daad bij het woord te voegen schrijven wij in deze nieuwsbrief wat ons drijft en waar wij trots op zijn.

IN DEZE NIEUWSBRIEF:

ChemRADE® Versie 2.0 gelanceerd

Met ChemRADE slagen bedrijven met vlag en wimpel voor het 4-stappen traject van Inspectie SZW

Vezels in de werkatmosfeer 

Actueel overzicht van de gevaren en risico’s

REACH assessments in de praktijk

Wat als ‘safe use’ niet ‘safe’ blijkt?

Verlaging grenswaarde benzeen

Nieuwe sectoren en beroepen ‘at risk’

REACH Training

Recordaantal deelnemers tijdens eerste Nederlandse editie

Hoe veilig zijn biologische grenswaarden?

Nieuw onderzoek van Caesar Consult en de Radboud Universiteit toont aan dat niet alle werknemers voldoende worden beschermd

Lees ook onze nieuwsberichten!

Comments are closed.