Nieuwe ronde REACH trainingen: de klok tikt

Door de Europese REACH regelgeving worden de voorschriften voor veilig gebruik van chemische stoffen strenger. Deze voorschriften worden vastgelegd in de nieuwe veiligheidsinformatiebladen (extended Safety Data Sheets). Na ontvangst begint de klok te tikken: in 12 maanden moet je voldoen aan de vernieuwde werkvoorschriften. Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) ziet er op toe dat deze voorschriften daadwerkelijk worden nageleefd, maar knijpt vooralsnog een oogje toe. Maar dat zal snel veranderen.

reach_de_klok_tikt

Wat moet uw bedrijf doen bij ontvangst van zo’nextended Safety Data Sheet?

Veruit de meeste bedrijven hebben de verwerking van veiligheidsinformatiebladen al ‘ingebakken’ in hun bedrijfsproces. Deze procedure voor verwerking moet ge-upgrade worden. Wij adviseren om te zorgen voor een centrale ontvangst en opslag van de (e)SDS-en. Ook blijkt dat het introduceren van een SDS-index handig is om de 12 maanden periode goed te monitoren. En dat een verbeterde  kwaliteitscheck van inkomende (e)SDS-en een hoop gedoe kan voorkomen. Zodra de administratieve verwerking en kwaliteitcheck van de inkomende eSDS-en in uw bedrijf op orde is kan begonnen worden met de zogenaamde ‘use compliance checks’. In feite controleert u daarmee of er in uw bedrijf gewerkt wordt volgens de instructies van uw leverancier. Als dat niet zo is heeft u twee opties: u kunt de werkwijze in uw bedrijf aanpassen of u kunt aantonen dat de manier van werken in uw bedrijf ook veilig is (door middel van ‘scaling’ en/of meetgegevens). Hoe dan ook is het zaak dat u de bevindingen van de ‘use compliance checks’ documenteert in verband met mogelijke inspecties.

Ga niet het wiel opnieuw uitvinden: schrijf je in voor onze REACH trainingen!

Een standaard oplossing voor de verwerking van de inkomende nieuwe eSDS-en is beschikbaar en inmiddels uitgebreid getest bij tientallen bedrijven in Nederland en daarbuiten. Deze standaardoplossing is de afgelopen jaren door Caesar Consult samen met Jongerius Consult ontwikkeld en verwerkt in een tweetal succesvolle trainingen:

Meer informatie, inclusief ervaringen en evaluaties van eerdere deelnemers van ons REACH Compliance Training Program vindt u op onze site
.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *